18. decembra 2023 – Po náročnom roku sme pár dní pred zaslúženým vianočným relaxom testovali pre upracovaných kolegov recept na vianočný punč. Inšpirovali sme sa pravým viedenským horúcim nápojom, ktorý v zime zahreje a na vianočnú párty je ako stvorený. Vyskúšajte aj vy a dajte nám vedieť, ako vám chutil.

 

Ingrediencie na YMS vianočný punč, inšpirovaný horúcim viedenským punčom:

(varili sme z trojnásobnej dávky)

3 šálky (720 ml) vody

3 vrecúška čaju z červeného pomaranča (alternatívne: ibištek alebo čierny čaj)

1 tyčinka škorice

4 klinčeky

1 badián

1,5 šálky (360 ml) pomarančovej šťavy (najlepšie, ak je čerstvo vylisovaná zo 4-5 veľkých pomarančov)

2 polievkové lyžice (30 g) bieleho alebo hnedého cukru

1/4 šálky (60 ml) tmavého rumu (38%)

1/4 šálky (60 ml) pomarančového likéru Cointreau

Na servírovanie:

plátky pomaranča, granátové jablko a zavárané mandarínky (kto má rád), badián

Postup:

Uvaríme čaj s koreninami, lúhujeme asi 10 minút. Pridáme čerstvú pomarančovú šťavu, cukor, oba druhy alkoholu a podávame ozdobené plátkami pomaranča, prípadne do punču primiešame čerstvé bobuľky granátového jablka a mandarínky.